Atelier

Als ik ’s ochtends mijn atelier binnenstap, klik ik de lampen en mijn computer aan en begin. Ik ben geen schilder die eerst tien schetsen maakt. Mijn studie zit hem in de foto’s die ik van het onderwerp maak.”
Als ondergrond kiest Serge altijd voor een bruintint. “Wit vind ik te wit. Te beangstigend. Ik werk liever vanuit het donker. Op die ondergrond maak ik mijn schets en die kleur ik in. Al mijn kleuren meng ik zelf, met rood, geel en blauw. Het zijn de verschillende gradaties die iets levensecht maken. Een blanke huidskleur is niet alleen roze. Dan krijg je playmobil.”

Plankjes zagen

“Ik werk altijd aan één schilderij tegelijk. Als de verf tussen twee lagen droogt, moet ik wachten. Soms wel twee dagen lang. Kom op, begin aan een ander werk, denk ik dan. Maar dat gaat niet. Met mijn hoofd ben ik nog bij het eerste schilderij. Het enige wat wel lukt, is mdf-plankjes op maat zagen voor volgende werken. Dus doe ik dat.” De maat van de plankjes komt heel precies. “Niet te klein om pietepeuterig te zijn, maar ook niet te lomp.”

Verf snuiven

Serges werk in het echt zien? Zijn werk hangt in verschillende galeries verspreid over Nederland, zoals Galerie Posthuys, Artacasa en GrachtenGalerie. Ook exposeert hij geregeld zijn werk. Binnenlopen in zijn atelier in Apeldoorn mag ook. Maak wel even een afspraak, dan maakt hij tijd voor koffie.

Foto’s van het atelier

Atelier Serge de Vries binnenzijde
“Als ik thuis zit te staren, ben ik aan het luieren. Staar ik in mijn atelier, dan ben ik aan het werk. Soms zet ik in een half uur maar één penseelstreep.”
“Vroeger werkte ik helemaal nat op nat. Nu denk ik steeds meer in lagen. Na de eerste laag een paar dagen drogen en dan ga ik er nog eens mee aan de slag. Dat plekje moet nog iets meer aandacht, denk ik dan. Het kan nog helderder, nog frisser.”
Atelier buitenzijde Serge de Vries
Het atelier van Serge staat in Apeldoorn aan de Langeweg 54. Wil je zeker weten dat hij er is, maak dan even een afspraak.