Blog

 

Blog

Op deze blog ben je welkom voor een kijkje in mijn leven als ‘vrouw van de kunstenaar’. Je leest hier over inspiratie, ervaringen en reacties, maar ook geef ik tips voor de presentatie van de schilderijen en alles met een personal touch. Ik ben Dorien, getrouwd met Serge. Neem een kop koffie en lees gezellig mee!

Fusilli schilderijtje in de keuken

Door: Dorien | Toegevoegd op: juni 17th, 2016 | 0 Reacties

Lastig om een goed plekje vinden voor een schilderijtje van 7 x 5 cm? Niet voor Saar (www.saar.nl). Zij kocht het Fusilli schilderijtje en hing het op in haar keuken. Precies goed, vind ik. Echt een leuke eyecatcher voor de keuken.

fusilli 1 (200)    fusilli 2 (200)    fusilli 3 (200)

Serge schildert kleine realistische olieverfschilderijen. Soms zijn ze echt heel klein, zoals het schilderijtje van de Fusilli. Vaak hebben mensen het idee dat je ‘meerdere’ schilderijtjes bij elkaar moet hangen, en dat je er dus twee of drie zou moeten kopen. Dat is leuk, maar zeker niet nodig. Als je beschikt over een kleine muur, een leuk kastje of een fotoplank, kun je prima volstaan met één enkel schilderijtje. Daarmee komt dat ene schilderijtje heel goed tot z’n recht.

Ook ruimte voor zo’n klein schilderijtje van 7 x 5 cm aan de wand?
Deze drie zijn nog beschikbaar: kannetje, aansteker en dinky toy.

Kannetje    Aansteker 4    Dinky toy 7

Atelierroute: blij dat we weer mee hebben gedaan

Door: Dorien | Toegevoegd op: mei 24th, 2016 | 0 Reacties

De voorbereidingen voor de atelierroute zijn pittig. Je wilt toch dat het er goed uitziet! Dus in de weken voorafgaand aan het atelierweekend beginnen we al een beetje met opruimen en schoonmaken. Serge pakt het atelier aan en ik de tuin. Op de eerste dag snel nog even de ramen lappen en een plant kopen om het atelier wat sfeer te geven (natuurlijk staat er normaal geen plant!). Prijslijst maken, visitekaartjes neerleggen en veel, héél veel koffie zetten. En dan begint het. We horen de eerste mensen aankomen dankzij het knerpende grind op de oprit.  Ze bewonderen de tuin (ik sta te genieten) en dan lopen ze door naar het atelier. Er volgen complimenten en leuke gesprekken over Serge’s werk, en ja er worden ook schilderijen gekocht. Na twee dagen zijn we moe, maar ontzettend blij dat we weer mee hebben gedaan.

De Open atelierroute Apeldoorn vond dit jaar plaats op 21 en 22 mei. Bekijk de korte sfeerimpressie.

Gebakje eten bij Galerie Posthuys

Door: Dorien | Toegevoegd op: april 18th, 2016 | 0 Reacties

We wilden het niet missen. De opening van de expositie bij Galerie Posthuys op Texel. Het is niet naast de deur, maar het weer was prachtig en de autorit en de bootovertocht ernaar toe gingen voorspoedig. Eenmaal aangekomen stond een gebakje ter ere van het 10-jarig jubileum van de galerie, voor ons klaar. Serge’s schilderijtjes van de gebakjes (appeltaart, fruittaartje, hazelino, mandarijn gebakje, moorkop) en de donuts hingen prachtig op het ‘honderd-kleine-werken-wandje’. De galerie zit in een mooi oud pand in het voormalige postkantoor van De Koog. Nu volledig ingericht met kunst door twee enthousiaste eigenaren. Daarna natuurlijk nog even het strand bezocht en lekker gegeten voordat we weer teruggingen. De volgende dag kreeg Serge het bericht dat een Amerikaanse toerist het schilderijtje van de roze donut had gekocht. Dat hangt nu in Washington DC.

Het honderd-kleine-werken-wandje met schilderijen, tekeningen, foto’s en sculpturen met een maximum van 20 x 20 x 20 cm. Met werk van Serge en diverse andere kunstenaars.

gebakjes en donuts bij Galerie Posthuys Texel   Donut en fruittaartje bij Galerie Posthuys Texel

Galerie Posthuys Texel   Dorien en Serge Texel 17 april 2016 v

Interieur, een uitnodigende zithoek

Door: Dorien | Toegevoegd op: maart 28th, 2016 | 0 Reacties

Thuis houdt Serge zich niet echt bezig met ons interieur. Hij laat de inrichting aan mij over, maar heeft natuurlijk wel een mening. Ik vind interieurstyling zelf wel erg leuk, al moet ik zeggen dat ik heel graag advies inwin als er echt grote veranderingen moeten plaatsvinden.

Hoewel Serge er dus thuis niet zo mee bezig is, schildert hij wel met enige regelmaat interieurs: een zithoek, een keuken of een slaapkamer. Hij kiest dan voor de klassieke, landelijke of brocante stijl. Waarom hij dit type interieur schildert, weet ik niet echt goed. Zelf wonen we namelijk heel anders. Als hij op zoek gaat naar woonruimtes voor zijn schilderijen, typt hij zoekwoorden in op internet. Met name op Engelse huizensites vindt hij ze. Het gaat hem om de sfeer en de gezelligheid die het uitstraalt. En het moet uitnodigend zijn. Een mooi schemerlampje op een klassiek kastje, of de bijzondere lichtval in een slaapkamer.

Het nieuwste interieur schilderijtje heeft ook weer die bruintinten. Een spiegel, een lamp, een kastje, een vloerkleed en uiteraard de uitnodigende stoel. Toen het klaar was, heeft de fotograaf het paneeltje gefotografeerd in een serre met een groen stoeltje. Heel knus.

Het lijkt me trouwens erg leuk als Serge onze eigen woonkamer een keertje schildert. Het mooie glas in lood en de openslaande tuindeuren doen het vast heel aardig op een doek. Maar of dat er ooit van komt, blijft afwachten.

Bekijk het schilderij Zithoek #2

Woonkamer stoel 600

Playmobil schilderijtje voor kinderkamer

Door: Dorien | Toegevoegd op: februari 27th, 2016 | 0 Reacties

Dit schilderijtje heb ik even meegenomen naar een vriendin die kleine kinderen heeft. In de serre van haar huis heeft ze een leuke speelruimte ingericht. Het staat weliswaar vol met speelgoed, maar er is ook een mooie witte muur. Het grappige is dat als alles ’s avonds netjes in de speelgoedbakken zit, er toch nog een steeds een kleurrijk Playmobil poppetje naar je kijkt. Fijn ook dat deze xylofoon geen geluid maakt!

Serge schilderde eerder een Playmobil brandweerpoppetje en een mannetje met oranje jasje. De eenvoud van het speelgoed vindt hij leuk om te schilderen. En het feit dat iedereen, jong en oud, het kent.

Leuk toch om zo´n schilderijtje in een kinderkamer op te hangen? Of als kraamcadeautje te geven?

Bekijk het schilderij Playmobil nr3

playmobil-nr3-schilderij--olieverf-paneel-serge-de-vries 320Serge-de-Vries-Playmobil-schilderij-kraamcadeau 320

Hazelino en appeltaart

Door: Dorien | Toegevoegd op: februari 15th, 2016 | 0 Reacties

Eind januari kreeg Serge via zijn Facebook pagina Atelier Serge de Vries een berichtje van Galerie Posthuys op Texel. ‘We volgen je al een tijdje en zijn heel gecharmeerd van je schilderijen. We bestaan binnenkort 10 jaar en dat is reden voor een feestje. Jouw geschilderde gebakjes passen prima in de thema-expositie’.
Dat is leuk om te horen, ware het niet dat Serge geen schilderijen van gebakjes meer heeft staan. De tompouce, moorkop en bananensoes zijn verkocht! Maar het is wel een onderwerp dat hij graag schildert en ik graag opeet… En daarom rijdt Serge nu langs alle luxe bakkerijen op zoek naar de perfecte punt appeltaart en de best uitziende hazelino.
Voor de ‘fruitschelp’ is hij zelfs naar een naburige plaats gereden, omdat het fruit zogenaamd niet goed lag op het gebakje. Ik vroeg nog aan hem of hij wel wat uitleg had gegeven in de winkel. Hij had namelijk precies dat ene gebakje nodig dat in het midden stond (als personeel ga je dan toch denken dat het een beetje vreemde klant is!).
Nu is Serge volop aan de slag met de gebakjes. De appeltaartpunt is inmiddels klaar.
De hazelino is in de maak en de fruitschelp staat in de schets. Als hij nog tijd heeft (de olieverf moet natuurlijk nog wel een beetje kunnen drogen), dan wil hij ook nog een vierde gebakje schilderen. Oh ja, de serie donuts reist ook af naar de galerie.
Ik voorzie een dagje uitwaaien op Texel, we moeten tenslotte wel even zien hoe het straks in de galerie hangt!

De expositie vindt plaats van 13 tot 24 april 2016 bij Galerie Posthuys Texel.

Serge de Vries, schilderij hazelino

Emaille mok, of toch van aardewerk?

Door: Dorien | Toegevoegd op: januari 28th, 2016 | 0 Reacties

Via via kwamen we in contact met de eigenaar van Huis ter West in Westervoort. Een prachtig, volledig gerestaureerd pand waar nu een Grand Café in zit. Je kunt er exposeren, dus dat was de reden voor ons bezoekje. Serge had een aantal schilderijen meegenomen om te laten zien hoe zijn kunstwerken eruit zien. In het restaurant staan allerlei (tweedehands) voorwerpen die je kunt kopen. Een mooie, oude stationslantaarn bijvoorbeeld of een vintage spuitfles van glas en ijzer. Mooi! Serge zag dan ook om zich heen allemaal dingen die hij wel zou willen schilderen. Al snel kwamen er meer ideeën op tafel om ook te schilderen. Eén daarvan was het servies waarmee het restaurant werkt. Het is aardewerk, maar heeft de uitstraling van emaille. Dus met blutsen en al. Afijn, de mok ging mee naar huis. Stond een tijdje in het atelier te wachten en werd vervolgens geschilderd. Het schilderij heeft mooie wittinten, met een subtiel blauw randje. Is het nou emaille of aardewerk? Ben benieuwd wat de eigenaar ervan vindt! De koffie was heerlijk en misschien komt het nog een keer tot een expositie.

Bekijk het schilderij Emaille mok

Serge de Vries, emaille mok, 600px

Schilderij emaille mok

24 schilderijtjes worden één kunstwerk in nieuwe entreehal

Door: Dorien | Toegevoegd op: januari 11th, 2016 | 0 Reacties

Dit is gaaf! Vandaag kregen we een foto toegestuurd van een klant die een aantal jaar geleden meerdere schilderijen van Serge kocht. Hun huis is ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een prachtige entreehal. Zo’n ruimte vraagt om een groot kunstwerk. Zij gingen met de 24 schilderijen aan de slag en maakten een mooie compositie. Alle doeken werden aan elkaar bevestigd en nu is het één groot schilderij van 144 x 120 cm. Wat een fantastisch idee en eindresultaat!

Serge-de-Vries_24-schilderijen-muur-entreehal

Talens penseel nat naar de galerie

Door: Dorien | Toegevoegd op: januari 2nd, 2016 | 0 Reacties

Ik weet nog dat we via de mail het thema van de kunstexpositie Code Rood binnenkregen: ‘Typisch Apeldoorn’. Wat moet je daarmee als van-origine-niet-Apeldoorner? In gedachten gingen we alle plekjes langs, maar ik zag Serge nergens warm voor lopen. We lieten het een paar weken rusten, daar was gelukkig tijd voor (bij de atelierstichting begrijpen ze dat kunstenaars tijd nodig hebben om een idee te bedenken). Het was inmiddels begin november en de deadline voor het inleveren van het werk kwam steeds dichterbij. Ik was volledig aangehaakt bij het verzinnen van ideeën om te schilderen. En subtiel bracht ik af en toe de deadline onder de aandacht. Tijdens de expositie in de weekendgalerie werd het idee dan toch echt geboren. Royal Talens is een echt Apeldoorns bedrijf. Serges atelier ligt vol met kunstenaarsbenodigdheden. Laat dat nou net de perfecte combi zijn! Een penseel van Talens. Hoe eenvoudig kan het zijn! Plankje zagen, gronden, schuren, schetsen en schilderen. Het schilderij ging vrijwel nat naar de galerie. In het laatste weekend van de expositie kwam het verlossende mailtje. De ‘kwast is verkocht’! Nu hangt het bij een Apeldoorns echtpaar in de stad waar het thuishoort. Of Talens dit weet? Geen idee of ze het schilderij van de penseel hebben gezien. Ik zal ze een linkje sturen…

Bekijk het schilderij Talens penseel.

Serge-de-Vries_Schilderij-Talens-Penseel_Weekendgalerie

Eierdopje van Boerenbont vastgelegd op schilderij

Door: Dorien | Toegevoegd op: december 15th, 2015 | 0 Reacties

Eitjes doen het altijd goed op schildersdoek. Serge schilderde al eerder eidooiers en eierschalen en het blijft interessant voor hem. Bij het opruimen vond ik een oud eierdopje van boerenbont. Het was er maar eentje, maar het had wel een mooie vorm. Ik zette er een ei in en bracht het naar het atelier. Inmiddels ben ik er wel aan gewend dat niet al mijn ideeën naadloos aansluiten op zijn interesses, maar deze keer was het raak. Hij vond het meteen geschikt voor een schilderij. Hij zou er een groot schilderij van maken. Er gingen weken voorbij, en het dopje stond te wachten op actie. Toen Serge eraan begon, merkte ik dat hij in gedachten had gewerkt aan het schilderij. Eenmaal aan de slag, ging het best snel. Wat het schilderij echt afmaakt, is de verfstreek onderaan. Daar zitten prachtige bruin- en blauwtinten in die helemaal passen bij boerenbontkleuren. De glans van de olieverf komt heel mooi uit. Oh ja, al het overige servies van Boerenbont doet nu dienst bij Serges zus en diverse nieuwe eigenaren die ik vond via Marktplaats. Zelf heb ik alleen een mooi ovaal Boerenbont schaaltje bewaard en natuurlijk het eierdopje.

Bekijk het schilderij gekookt ei.

Serge-de-Vries_Boerenbont-eierdopje_Atelier-600px

gekookt-ei-studio